2
Min
leestijd
30.10.24

Zonne-energie terugleveren als je zonnepanelen hebt

Steeds meer huishoudens in Nederland stappen over op duurzame energie door zonnepanelen te installeren. Een belangrijk aspect van zonnepanelen is de mogelijkheid om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Maar hoe werkt dat precies, wat zijn de voordelen, en waar moet je op letten? In dit artikel leggen we uit hoe het terugleveren van zonne-energie werkt, wat de financiële gevolgen zijn en welke regels er gelden voor het terugleveren van energie aan het net.

Ernst Verseput
Ernst Verseput
Co-founder
decorativedecorative
Arrow
Terug
inhoudsopgave
Zonne-energie terugleveren als je zonnepanelen hebt

Wat is teruglevering van stroom van zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment verbruikt, wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Door zonnepanelen-energie terug te leveren gaat de opgewekte stroom niet verloren, maar wordt deze gebruikt door andere huishoudens of bedrijven in je buurt. Je energieleverancier registreert hoeveel stroom je teruglevert.

Zo werkt terugleveren van energie van zonnepanelen

Terugleveren van energie opgewekt door zonnepanelen verloopt via je slimme meter. Deze houdt nauwkeurig bij hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel je teruglevert. De hoeveelheid stroom die je teruglevert, wordt afgetrokken van je verbruik. Dit proces heet ‘salderen’. Dankzij de salderingsregeling hoef je minder te betalen voor de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Dit maakt zonnepanelen zonder teruglevering minder aantrekkelijk voor de meeste huishoudens.

De overheid stimuleert de teruglevering van energie zonnepanelen met een salderingsregeling, waarbij je voor de teruggeleverde stroom dezelfde prijs ontvangt als je betaalt voor de stroom die je verbruikt. Deze regeling wordt echter vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd, waardoor het minder lucratief wordt om energie terug te leveren.

Kosten voor het terugleveren van energie van zonnepanelen?

Lange tijd hoefde je als bezitter van zonnepanelen geen terugleveringskosten te betalen voor het terugleveren van stroom die door zonnepanelen was opgewekt. Dit is inmiddels anders; veel energieleveranciers rekenen kosten voor het terugleveren van stroom aan het net. De totale ‘terugleverkosten’  hangen af van de hoeveelheid stroom die je terugstuurt naar het net. 

Er zijn twee manieren waarop energieleveranciers deze kosten in rekening brengen: een variabel bedrag per kilowatt stroom die teruglevert aan het net of een vast bedrag per maand. In het eerste geval gaat het om de stroom die je opwekt, maar niet meteen zelf gebruikt. De kosten hiervoor zijn variabel en worden bepaald door de hoeveelheid teruggeleverde stroom, vaak verdeeld in verschillende schalen. De tweede manier is dat de terugleverkosten als een vast bedrag worden verwerkt in het vastrecht.

Zonnepanelen zonder teruglevering van energie

Hoewel de meeste huiseigenaren kiezen voor zonnepanelen met teruglevering, zijn er situaties waarin terugleveren niet nodig of niet mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je je zonne-energie liever opslaat in een thuisbatterij, omdat je geen afhankelijkheid van het elektriciteitsnet wilt. In dat geval kun je de opgewekte stroom op een later moment zelf gebruiken, bijvoorbeeld 's avonds wanneer je zonnepanelen geen energie meer opwekken. Dit is vooral interessant als de salderingsregeling wordt afgebouwd en de vergoeding voor teruggeleverde stroom daalt. Een extra voordeel is dat je dan niet te maken hebt met de toenemende kosten voor het terugleveren van energie aan het net.

Aandachtspunten bij terugleveren aan het net

Voordat je besluit om zonnepanelen te plaatsen en energie terug te leveren, zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden:

  • Slimme meter: Om je teruggeleverde stroom goed te kunnen registreren, heb je een slimme meter nodig. Deze houdt exact bij hoeveel stroom je teruglevert aan het net.
  • Salderingsregeling: Houd in de gaten dat de huidige salderingsregeling vanaf 2025 afgebouwd wordt. Het is belangrijk om te berekenen of zonnepanelen zonder teruglevering of het opslaan van energie in een thuisbatterij voor jou aantrekkelijker is.
  • Terugleveringskosten: Steeds meer energieleveranciers rekenen kosten voor het terugleveren van energie aan het net. Deze kosten worden afgetrokken van de vergoeding voor teruglevering. Check altijd de actuele terugleverkosten bij je energieleverancier.

De toekomst van terugleveren van zonne-energie

De energiemarkt is continu in beweging, en dat geldt ook voor de regels en vergoedingen rondom zonnepanelen terugleveren. Hoewel het terugleveren van zonne-energie nu nog een aantrekkelijke optie is, zal de situatie de komende jaren veranderen. Dit maakt het belangrijk om vooruit te denken. Investeren in een thuisbatterij kan op de lange termijn voordeliger zijn, omdat je dan meer controle hebt over je eigen energieverbruik en minder afhankelijk bent van de tarieven en regels van energieleveranciers.

Vergelijk installateurs van zonnepanelen

Wil je op een makkelijke en snelle manier meerdere offertes voor zonnepanelen ontvangen? FYXN verbindt je zonder verplichtingen met erkende installateurs in jouw regio. Door offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed overzicht van de kosten en ontdek je welke oplossing het beste aansluit op jouw woning. Bovendien krijg je persoonlijk advies, volledig afgestemd op jouw energieverbruik. Vraag vandaag nog een offerte aan voor zonnepanelen en zet de eerste stap naar duurzame energie voor jouw huis!

Heb je nog vragen over het terugleveren van door zonnepanelen opgewekte energie? Of wil je meer weten over het vergelijken van offertes voor zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

arrow
arrow