2
Min
leestijd
28.10.24

Sedumdaken vergelijken

Een groen dak kan meerdere voordelen hebben; het absorbeert regenwater en heeft een isolerende werking. Maar kun je wel een groen dak plaatsen als je hellende daken hebt? Waar je moet eigenlijk op letten als je een sedumdak wil laten plaatsen? En zijn er ook nadelen als je een sedumdak neemt? Als je op zoek bent naar betrouwbare informatie over sedumdaken dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze kennisbankpagina bieden we een neutrale en informatieve benadering om je te helpen begrijpen wat sedumdaken zijn, welke soorten groendaken er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van een groendak.

Ernst Verseput
Co-founder

Wat zijn sedumdaken?

Sedumdaken, bedekt met (vet)planten, zijn een natuurlijke en duurzame optie voor dakbedekking die steeds populairder wordt. Deze daken bestaan uit een substraatlaag met sedumplanten, die bekend staan om hun vermogen om water op te slaan in hun bladeren. Dit helpt om wateroverlast te verminderen en de kans op overstromingen te verkleinen. Bovendien dragen sedumdaken bij aan het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen, omdat ze de isolatie versterken en zo helpen om de temperatuur in huis te reguleren. Door hun groene karakter verminderen ze de ecologische voetafdruk van een gebouw, terwijl ze ook zorgen voor een mooi, natuurlijk uiterlijk dat bijdraagt aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Extensieve groendaken

Naast de reguliere sedumdaken kun je ook kiezen voor een extensief groendak, ook wel bekend als een intensief groendak. Deze soorten groendaken zijn een lichte en onderhoudsarme vorm van groendaken. Dit maakt een extensief groendak ideaal voor gebruik op een dak dat niet is ontworpen om zware lasten te dragen. Een intensief groendak bestaat voornamelijk uit mossen, vetplanten en kruiden die weinig water en voedingsstoffen nodig hebben.

Voordelen van een extensief groendak

Extensieve groene daken hebben een laag substraat, vaak tussen de 5 en 15 centimeter, waardoor ze lichter en eenvoudiger te installeren zijn dan intensieve groendaken, die een diepere bodemlaag en grotere sedum-soorten vereisen. Een ander belangrijk verschil met reguliere groendaken is dat een extensief groendak minder onderhoud nodig heeft en vaak zelfregulerend is. Dit zorgt ervoor dat een intensief groendak een duurzame en kostenefficiënte keuze is voor verschillende soorten gebouwen.

Voordelen van een sedumdak aanleggen

Een sedumdak heeft meerdere voordelen. Hieronder lees je mee over verschillende aspecten van een groendak; voordelen waar je als bewoner van een huis met een groendak van profiteert.

Duurzame dakbedekking

Sedumdaken, bedekt met (vet)planten, bieden een natuurlijke en duurzame oplossing voor dakbedekking. Op deze manier draagt een groendak bij aan het verminderen van de ecologische impact van het gebouw.

Energiezuinigheid

Studies tonen aan dat sedumdaken kunnen helpen bij het reguleren van de temperatuur van een gebouw. Een groendak heeft een isolerende werking, waarbij in de zomer de woning minder heet wordt en in de winter er minder warmte uit de woning verloren gaat. Hierdoor dalen de energiekosten voor de verwarming en koeling.

Waterbeheer

Sedumdaken absorberen regenwater, verminderen het risico op overstromingen en dragen bij aan een efficiënter waterbeheer in stedelijke gebieden.

Milieuvriendelijk

Een sedumdak heeft meerdere milieuvriendelijke effecten. Zo bevordert een sedumdak de biodiversiteit en vermindert het de CO2-uitstoot van de woning of het gebouw.

Bekijk en vergelijk de beste opties voor Sedumdaken

Naar vergelijker

Nadelen van een sedumdak

Behalve de bovenstaande voordelen, kan een groen dak ook nadelen met zich meebrengen. Hieronder lees je meer over de eventuele nadelen van het gebruik van een groendak.

Gewicht

Sedumplanten kunnen behoorlijk wat gewicht toevoegen aan het groene dak. Niet alle daken zijn structureel ontworpen om dit extra gewicht te dragen. In sommige gevallen is structurele versterking nodig om de stap naar een groendak veilig te kunnen maken.

Niet geschikt voor elk dak

Niet elk type dak is geschikt voor sedumbegroeiing. Met name hellende daken zijn minder geschikt voor een dikkere substraatlaag. Maar ook als je geen schuin dak hebt, kan het zijn dat je dak niet geschikt is om te transformeren in een groen dak. Een groen dak moet namelijk ook voldoende licht krijgen om de sedumplanten gezond te houden.

Soorten sedum

De keuze voor het soort sedum is afhankelijk van wat draagkracht aankan, maar ook persoonlijke voorkeur speelt een rol. Wil je bijvoorbeeld meer bijen of vlinders aantrekken of heb je meer behoefte aan kleurrijke planten? Hieronder is een overzicht van de verschillende soorten sedum.

Sedum acre

  • Lage, kruipende sedumsoort.
  • Dichtbegroeid en wintergroen.
  • Geschikt voor extensieve groendaken.

Sedum album

  • Vormt witte bloemen in de zomer.
  • Winterhard en geschikt voor groendaken met beperkte draagkracht.

Sedum sexangulare

  • Sterk en wintergroen.
  • Geschikt voor diverse groendaktoepassingen.

Sedum reflexum

  • Vetplant met blauwgroene bladeren.
  • Goed bestand tegen droogte.
  • Geschikt voor droge, zonnige daken.

Sedum telephium

  • Grotere sedumsoort met bloemrijke toppen.
  • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.
  • Geschikt voor biodiverse groendaken.

Andere soorten sedum

Hierboven staan slechts een paar voorbeelden van sedumplanten. Er zijn er nog veel meer soorten sedum om te gebruiken voor op je groendak. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande sedumsoorten:

  • Sedum album coral carpet
  • Sedum hispanicum
  • Sedum floriferum
  • Sedum spurium
  • Sedum takesimense

Aandachtspunten sedum

Controleer of de draagconstructie van het dak geschikt is voor het extra gewicht van het gekozen sedum. Lichtgewicht sedumvarianten zijn geschikt voor daken met beperkte draagkracht. Een voorbeeld van een lichtgewicht sedumplant is de sedum reflexum.

Kosten sedumplanten

De kosten van sedumplanten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type sedum, de hoeveelheid die je nodig hebt en waar je ze koopt. Over het algemeen kunnen sedumplanten variëren in prijs, ergens tussen de paar euro's per stuk tot tientallen euro's voor grotere planten of specifieke variëteiten.

Sedumdak vergelijken met FYXN

Een groen dak wordt vaak aangelegd door gespecialiseerde dakdekkers. FYXN biedt momenteel nog geen sedum-installateurs aan. We zijn dit wel aan het ontwikkelen. Wil je niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Heb je nog vragen over (de aanleg van) een groendak? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!