De verschillende soorten zonnecellen
Polykristallijne zonnecellen
Polykristallijne zonnecellen bestaan uit meerdere grove kristallen en vertonen een karakteristiek schervenpatroon. Deze zonnecellen zijn kostenefficiënter in de productie en bieden een redelijk hoog rendement, zij het iets lager dan dat van monokristallijne zonnecellen. De efficiëntie van productieprocessen bij monokristallijne zonnecellen heeft het prijsverschil tussen beide technologieën echter verkleind, waardoor polykristallijne panelen geleidelijk uit de markt verdwijnen.
Monokristalijne zonnecellen
De zonnecellen in monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één enkel kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen is voorzien van geordende elektroden en heeft een egale zwarte of donkerblauwe kleur. Deze zonnepanelen bereiken het hoogste rendement en leveren enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne varianten. Hoewel monokristallijne panelen duurder zijn, bieden ze een hoger rendement per oppervlakte. Ze vormen de ideale keuze voor het maximaliseren van rendement bij beperkte ruimte.
Dunne film zonnecellen (Amorf)
Een Amorf zonnepaneel, ook bekend als een dunne film paneel, bestaat voornamelijk uit amorf silicium. Dit type silicium verschilt enigszins van standaard silicium. De term "Amorf" komt van het Griekse "Amorphos," wat "zonder vorm" betekent. Bij Amorf silicium zijn de siliciumatomen niet duidelijk gerangschikt volgens een specifieke kristalstructuur, in tegenstelling tot kristallijn silicium. Bij deze techniek wordt als het ware een dun laagje "poeder" (amorf silicium) op een ondergrond gedeponeerd. Dit laagje is uiterst dun, waardoor het flexibel is en zelfs flexibele zonnepanelen mogelijk maakt. Amorf zonnepanelen hebben een donkergrijze/zwarte kleur.
Het voordeel van de Amorf techniek is dat de productiekosten van dergelijke zonnecellen aanzienlijk lager liggen dan bij kristallijn. Een ander voordeel is dat ze goed presteren bij diffuus licht en niet erg gevoelig zijn voor temperatuurverschillen. Een nadeel is echter dat deze techniek een kortere levensduur heeft en gemiddeld 5-15% lager rendement oplevert.
Meer kennis vergaren? Ga direct naar onze kennisbank en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!