Sinds de invoering in 2004, heeft de salderingsregeling het voor eigenaren van zonnepanelen mogelijk gemaakt om zelfopgewekte stroom efficiënt te gebruiken. In essentie functioneert het elektriciteitsnet als een persoonlijke virtuele energiebank, waar je overtollige zomerenergie 'stort' om later weer 'op te nemen' wanneer je het nodig hebt. Het enige is dat er geen fysieke opslag plaatsvindt. Deze stroom wordt elders verbruikt of geëxporteerd naar buurlanden. Oftewel de opgewekte energie is tijdelijk en weg.
Hoe werkt salderen?
Eenvoudige verrekening:
Je energieleverancier houdt bij hoeveel stroom je aan het net levert en hoeveel je verbruikt. Deze cijfers worden met elkaar verrekend.
Teruglevermeter:
Om het exacte bedrag te meten, wordt vaak een teruglevermeter geïnstalleerd. Deze meter houdt bij hoeveel elektriciteit je terug levert aan het net.
Financiële compensatie:
Het overschot aan energie dat je terug levert, wordt verrekend met de elektriciteit die je op een ander moment van het net afneemt. Je ontvangt hiervoor een financiële compensatie.
Salderingsgrens
Desalderingsgrens is de maximale hoeveelheid elektriciteit die je mag salderen. De salderingsgrens is de hoeveelheid elektriciteit die je van jouwenergieleverancier geleverd hebt gekregen tijdens de salderingsperiode. Je kuntdus nooit meer salderen dan dat je geleverd hebt gekregen. Lever je meer terug dan dat je afneemt. Dan krijg je een terugleververgoeding.
Hoe hoog is de terugleververgoeding
Na het salderen blijft er nog een hoeveelheid elektriciteit over. Je energieleverancier betaalt hiervoor een terugleververgoeding. Je leverancier bepaalt zelf de hoogte van de vergoeding. Vraag de benodigde informatie op bij de leverancier.
Waarom is de salderingsregeling bedacht?
De salderingsregeling is een krachtige motivator voor het kiezen van zonnepanelen. Het geeft je de vrijheid om het hele jaar door te profiteren van je eigen, voordelige zonnestroom. Resultaat? Met een gemiddelde terugverdientijd van slechts zes jaar, zoals berekend door Milieu Centraal, is het geen verrassing dat Nederland wereldleider is op het gebied van zonnepanelen op daken.
De impact van de salderingsregeling: een dubbelzijdig verhaal
De populariteit van zonnepanelen heeft zeker zijn effect gehad op de energiemarkt, vooral op zonnige dagen wanneer de energieprijzen aanzienlijkkunnen dalen. Dit fenomeen legt een uitdaging bloot voor energiemaatschappijen, die worstelen met de hogere kosten om energie te leveren tijdens de minderzonnige maanden. Ondanks deze uitdaging, blijft de salderingsregeling een essentieel onderdeel van onze energietransitie, hoewel het belangrijk is om een evenwichtige oplossing te vinden die iedereen ten goede komt. De huidige eigenaren van zonnepanelen en de toekomstige eigenaren van zonnepanelen.
Naar een gebalanceerde toekomst met zonne-energie
Met het recente besluit om de salderingsregeling voort te zetten, staan we op een kruispunt. Hoe kunnen we de voordelen van salderen behouden en tegelijkertijd zorgen voor een eerlijke verdeling van kosten en baten? Hier zijn drie richtingen die we kunnen inslaan:
- Een geleidelijke aanpassing/afbouw: Door de regeling langzaam af te bouwen, geven we zonnepaneelbezitters de tijd om zich aan te passen. Tegelijkertijd kunnen we investeren in stimulansen voor energieopslag, waardoor zelfconsumptie wordt aangemoedigd. (Deze richting is weggestemd door de eerste kamer, maar blijft een degelijke richting)
- Een limiet stellen: Door een maximum te stellen aan het aantal kWh dat gesaldeerd kan worden, stimuleren we een efficiënt gebruik van zelfopgewekte energie en blijven we de adoptie van zonnepanelen ondersteunen.
- Dynamisch salderen: Door de waarde van teruggeleverde energie te koppelen aan het moment van opwekking, moedigen we slimme energieopslag en verbruik aan en dragen we bij aan een betere balans op het energienet.
Elk van deze richtingen biedt een unieke kans om de transitie naar duurzame energie te versnellen, terwijl we zorgen voor een eerlijke verdeling van de voordelen. Door samen te werken aan deze oplossingen, kunnen we een toekomst creëren waarin iedereen profiteert van de zon.
Over FYXN:
FYXN staat voor onafhankelijkheid en transparantie in de wereld van duurzame energie. Bij ons heeft de consument de controle over zijn eigen proces; er wordt niet gestuurd. We delen kennis op een onafhankelijke en feitelijke basis, zonder gekleurd advies, om zowel consumenten als installateurs te helpen. FYXN is toegankelijk en begrijpelijk voor iedereen, want we geloven in inclusiviteit en samenwerking voor een duurzamere toekomst. Ga voor meer informatie over zonnepanelen naar onze kennisbank. Heb je nog geen zonnepanelen, maar ben je wel op zoek naar een installateur die bij jou past? Start dan direct met vergelijken!