2
Min
leestijd
20.2.24

Ontdek hier alles over de verschillende soorten omvormers!

Ernst Verseput
Ernst Verseput
Co-founder
decorativedecorative
Arrow
Terug
inhoudsopgave
Ontdek hier alles over de verschillende soorten omvormers!

Soorten omvormers

Op deze kennispagina ontdek je alles over de soorten omvormers. De zoektocht naar een omvormer begint bij het selecteren van een type omvormer die het best past bij jouw specifieke situatie. Hieronder volgt een overzicht van de drie soorten omvormers die relevant zijn: 

Serieel geschakelde omvormer

Een seriële omvormer, ook bekend als string omvormer, is een type omvormer dat dient als een schakelkast die meerdere zonnepanelen, meestal gerangschikt in series, verbindt en de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Zonnepanelen zijn in een string met elkaar verbonden. De gelijkstroom die door deze string stroomt, wordt naar de seriële omvormer geleid. De seriële omvormer converteert de gelijkstroom naar wisselstroom. De gegenereerde wisselstroom wordt vervolgens gebruikt of naar het elektriciteitsnet gestuurd.  

Het voordeel van een seriële omvormer is dat deze omvormer vaak kosteneffectief is en goed presteren bij eenvoudige zonne-energiesystemen. Een aandachtspunt is dat seriële omvormers gevoelig zijn voor schaduwvorming. Dat heeft ermee te maken dat de prestaties van de gehele string bepaald worden door het zwakste zonnepaneel. 

Micro-omvormer

Een micro-omvormer is een ander type omvormer dat je gebruikt voor zonne-energiesystemen. In tegenstelling tot seriële omvormers, werkt een micro-omvormer op individueel niveau voor elk afzonderlijk zonnepaneel. Elk zonnepaneel heeft zijn eigen micro-omvormer. Het is soms ook mogelijk om een micro-omvormer voor 2 of 4 panelen te gebruiken, afhankelijk van het merk en hoe het gestuurd wordt. Micro-omvormers optimaliseren de energieproductie van elk zonnepaneel. De opgewekte wisselstroom van elk paneel wordt parallel geschakeld, wat betekent dat het niet wordt beïnvloed door de prestaties van andere panelen. 

Over het algemeen bieden micro-omvormers meer flexibiliteit en efficiëntie op individueel paneelniveau, maar micro-omvormers kunnen duurder zijn. 

Power optimizer

Een power optimizer omvormer maakt gebruik van power optimizers, die individueel aan elk zonnepaneel worden gekoppeld. Een power optimizer is een klein apparaatje dat op de onderconstructie achter het zonnepaneel wordt geïnstalleerd. Elk zonnepaneel heeft zijn eigen power optimizer, die de gelijkstroom die door het zonnepaneel wordt opgewekt, optimaliseert voordat het naar de omvormer gaat. 

Het belangrijkste verschil tussen power optimizers en micro-omvormers is waar de optimalisatie plaatsvindt. Power optimizers optimaliseren op het zonnepaneel zelf, terwijl micro-omvormers de optimalisatie uitvoeren onder elk zonnepaneel. 

Het voordeel van een power optimizer is dat je de prestaties van de zonnepanelen afzonderlijk kunt optimaliseren. Door de individuele optimalisatie kunnen systemen met power optimizers gedetailleerde monitoring bieden (op paneelniveau). Het nadeel is dat de implementatie van power optimizers extra bekabeling vereist tussen de zonnepanelen en de centrale omvormer. 

Hybride omvormers

Een hybride omvormer is een type omvormer dat ervoor zorgt dat je zonne-energie kunt gebruiken en tegelijkertijd de mogelijkheid biedt om een batterij op te laden en te ontladen, waardoor je de opgewekte energie later kunt inzetten. 

Het voordeel van een hybride omvormer is dat het mogelijk is om overtollige zonne-energie op te slaan, zodat je dat kunt gebruiken als de zon niet schijnt. 

Het nadeel van een hybride omvormer is dat de aanschafkosten over het algemeen duurder zijn, vanwege de geïntegreerde batterij opslagfunctie.

FYXN

Bij FYXN bieden we onafhankelijke informatie over deze omvormertypes, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw zonne-energiesysteem. 

Meer kennis op doen? Ga direct naar onze kennisbank!

arrow
arrow