Onderconstructie voor zonnepanelen op schuin dak
Bij de installatie van zonnepanelen op een schuin dak zijn er verschillende onderconstructie-opties beschikbaar. Een veelgebruikte methode is het gebruik van railsystemen die stevig op het dak worden bevestigd en de flexibiliteit bieden om de zonnepanelen in de optimale hoek te plaatsen.
De keuze voor de juiste onderconstructie is afhankelijk van het soort dakbedekking, de hellingshoek van het dak, de beschikbare ruimte en de lokale omgevingsfactoren. Het is van vitaal belang om de impact van windbelasting te beoordelen en ervoor te zorgen dat de gekozen constructie zowel veilig als duurzaam is.
Grofweg zijn er twee onderconstructie mogelijkheden voor schuine daken: gehaakt en schroefd.
Gehaakt systeem
Bij de onderconstructie met het gehaakte systeem, worden speciale dakhaken gebruikt die aan de daklatten van je dak hangen. Deze gaan dan om de dakpannen heen, waardoor de dakpannen dus gewoon intact blijven. Vervolgens bevestigt de eXpert aan de dakhaken de montagerails waar de zonnepanelen op komen te liggen.
Dit is een veilige en veelgebruikte onderconstructie bij schuine daken met dakpannen. Dit type onderconstructie is alleen mogelijk op een dak met dakpannen.
Afhankelijk van de hellingshoek, beschikbare ruimte en omgevingsfactoren beoordeelt de eXpert wat de beste onderconstructie is voor het dak.
Voordelen
- Snel
- Verzekering; een gehaakt systeem wordt doorgaans gerekend tot de inboedel. Dit is wel per verzekeringsmaatschappij verschillend.
Nadelen
- Niet geschikt voor alle schuine daken
Geschroefd systeem
Bij het geschroefde systeem maakt de eXpert gebruik van speciale lange schroeven die bevestigd worden aan de dakconstructie. Vervolgens bevestigt de eXpert aan de dakhaken de montagerails waar de zonnepanelen op komen te liggen.
Geschroefde systemen worden gebruikt bij de volgende soorten daken:
- Stalen daken
- Golfplaten daken
- PVC daken
- Bitumen/EPDM daken
- Leisteen daken
- Zink/calzip/felsnaad
- Rieten Daken
Rieten daken
Bij rieten daken wordt voor het betreffende dakvlak een uitsparing gemaakt in het riet. Onder de zonnepanelen wordt een voorziening getroffen om de constructie waterdicht te maken. Een voorbeeld is dat de zonnepanelen in een geïsoleerde aluminium bak komen te liggen. De bak is vooraf geprepareerd en heeft een vaste bevestiging aan de dakconstructie. Hierdoor wordt de minimale isolatiewaarde (RC 6,3) behouden en liggen de zonnepanelen los van het riet, waardoor de panelen optimaal kunnen ventileren.
Meer informatie nodig?
Heb je meer informatie nodig over de onderconstructie? Raadpleeg dan onze pagina over de onderconstructie. Klik hier om naar de kennisbank overzichtspagina te gaan.. Ben je er klaar voor? Ga dan direct naar onze vergelijker.